Stockholm Culture Awards

Svenska

Kulturpristagare 2013

Följande kulturpristagare har utsetts av Stockholms Kulturs Advisory Board:

 

- Albert Serafimovitj Tjarkin

- Karl Magnus Fredriksson

- Anna Carbonara

Pressmeddelande

Stiftelsen Stockholmskultur ger guldmedaljer till operavärldsstjärnor och skulptör.


Lördagen den 16 e Mars 2013 utdelade f d Vice Talmannen,Landshövdingen Anders Björck 3 st 18 karats guldmedaljer till Sopranen Ana Carbonera Italien, Bariton Karl-Magnus Fredriksson Sverige och Skulptören Professor Albert Serafimovich Charkin Ryssland för deras förnämliga insatser inom klassisk musik och klassisk konst.


Inför 303 frackklädda medlemmar behängde f d Vice Talmannen Anders Björck de tre pristagarna i Gyllene Salen i Stockholms Stadshus. Dirigent Mats Liljefors, Musik på Slottet, ledde kören Chamber Choir, Musikaliska.

Per Birger Stenudd, Barbro Hillerud, Per Åke Hillerud, Jonas Snitt, Mats Ericson och Ian Plaude underhöll.


Pristagaren i kategorin klassisk Musik: Sopran Ana Carbonera


Pristagare i kategorin klassisk Musik: Bariton Karl-Magnus Fredriksson


Pristagaren i kategorin klassisk konst: Professor och Skulptören Albert S. Charkin.


Stiftelsen Stockholmskulturs syfte är att lyfta fram och premiera enastående, kunniga kulturarbetare av världsklass i och för Stockholm inom klassisk konst, klassisk arkitektur, klassisk musik och kunskapen om kunskap. Stockholm ska stärkas i sin roll som kultur och kunskapsstad. Både svenska och utländska medborgare är valbara.


För mer information


Ordförande Rikard Högberg


Rikard@stockholmskultur.se


Stf Ordförande Sverker Littorin 0708755309


Sverker.littorin@momentor.se

www.stockholmskultur.se

www.musikpaslottet.seAlbert_Serofimovich

Juryns prismotivering:


Prof. Albert Serafimovich Charkin. Ordförande i den Ryska konstnärsföreningen, Medlem av den Ryska konstnärsakademin. Ledare för konstnärsverksamheten vid Ilja Repin Institutet. Utnämnd till Rysk Folkkonstnär.


Juryns prismotivering: Prof. Albert S.Charkin får kulturpriset för att ha bevarat den klassiska kunskapen om skulptur. Han är en av de personer som tillser att S:t Petersburg behåller sitt renomé som en av de mest klassiska städerna i världen. Prof. Charkin är en av de mest skolade och arbetar oerhört mycket för att skapa det rätta uttrycket. Han är även den konstnär som har flest statyer uppställda i S:t Petersburg. Därtill har han bistått många andra konstnärer vid uppsättandet av deras statyer. Prof. Charkins statyer har också satts upp i många andra delar av Ryssland och utomlands.Prof. Charkin är även mycket känd även i Kina där hans kompetens uppskattas.


Karl-Magnus Fredriksson,
romans- oratorie- och operasångare. Verksam vid Kungliga Operan i Stockholm sedan 1998, där han bland annat sjungit roller såsom Figaro i Il Barbiere di Siviglia, Marcello i La Bohème, Papageno i Die Zauberflöte, Fritz i Die tote Stadt, titelrollen i Eugen Onegin Greve Luna i Il Trovatore, Germont i La Traviata m.fl. Han har framträtt med många av de främsta dirigenter och orkestrar i Europa och Norden, där han är en återkommande gäst. Han har spelat in ett 30-tal CD-inspelningar, allt från oratorier, opera, visor till romansskivor för olika skivbolag världen över. Karl-Magnus fick sin utbildning vid Operahögskolan i Stockholm, där han studerade för Erik Saedén, och tog sin examen 1991. Han har även studerat sång för Dietrich-Fischer Dieskau. Han är idag en efterfrågad sångpedagog och håller Mästarkurser i sångteknik och interpretation vid högskolor samt undervisar privat. Utnämndes 2004 till Hovsångare och 2012 till ledamot vid Kungliga Musikaliska Akademien.


Juryns prismotivering
Karl-Magnus Fredriksson har under ett kvartssekel tillhört toppskiktet inom svenska och europeiska operasolister. Hans musikalitet, sköna barytonstämma och sångkonst har fört honom över hela världen, överallt har han mottagits med entusiasm och beundran. Som solist på svenska och internationella CD-inspelningar och i TV har han verksamt bidragit till att sprida den klassiska musiken till miljoner människor.


Ana Carbonera
sopran, studerade sång vid Verdikonservatoriet i Milano samtidigt med sociologi vid universitetet.

Berömda operastjärnor och lärare som Renata Scotto, R. Bruson, E. Norberg-Schulz avrundade hennes professionella solistutbildning vid Master classes. Ana Carbonera har vunnit förstapris i flera internationella tävlingar; t ex Europaunionens Sångsolisttävling i Spoleto; Barockmusiktävlingen i Neapel och andra. Som solist är hon idag eftertraktad av operahus och konsertestrader över hela världen och har framträtt i Italien, Frankrike, Spanien, Schweiz, Tyskland, Ryssland; Polen m fl. med berömda orkestrar och dirigenter. I samband med mottagandet av Stockholm Culture Award gästspelar Ana Carbonera i Sverige

Juryns prismotivering:
Ana Carbonera är en värdig representant för den yngre europeiska solistgenerationen och har i kraft av sin virtuosa sångteknik, vackra sopranlyster och sceniska förmåga på kort tid blivit favorit hos den internationella publikens favorit och populär bland opera- och konserthusledningar, orkestrar och dirigenter. Hennes specialintresse är barockmusiken, men repertoaren spänner över Verdi, Puccini till nutida verk. Utan tvivel kommer vi att få höra mycket mera om och av Ana Carbonera i framtiden.