Stockholm Culture Awards

Svenska

Karl-Magnus Fredriksson, romans- oratorie- och operasångare. Verksam vid Kungliga Operan i Stockholm sedan 1998, där han bland annat sjungit roller såsom Figaro i Il Barbiere di Siviglia, Marcello i La Bohème, Papageno i Die Zauberflöte, Fritz i Die tote Stadt, titelrollen i Eugen Onegin Greve Luna i Il Trovatore, Germont i La Traviata m.fl. Han har framträtt med många av de främsta dirigenter och orkestrar i Europa och Norden, där han är en återkommande gäst. Han har spelat in ett 30-tal CD-inspelningar, allt från oratorier, opera, visor till romansskivor för olika skivbolag världen över. 

Karl-Magnus fick sin utbildning vid Operahögskolan i Stockholm, där han studerade för Erik Saedén, och tog sin examen 1991. Han har även studerat sång för Dietrich-Fischer Dieskau. Han är idag en efterfrågad sångpedagog och håller Mästarkurser i sångteknik och interpretation vid högskolor samt undervisar privat. Utnämndes 2004 till Hovsångare och 2012 till ledamot vid Kungliga Musikaliska Akademien.

 

Juryns prismotivering: 

Karl-Magnus Fredriksson har under ett kvartssekel tillhört toppskiktet inom svenska och europeiska operasolister. Hans musikalitet, sköna barytonstämma och sångkonst har fört honom över hela världen, överallt har han mottagits med entusiasm och beundran. Som solist på svenska och internationella CD-inspelningar och i TV har han verksamt bidragit till att sprida den klassiska musiken till miljoner människor.