Stockholm Culture Awards

Svenska

Pressmeddelande


Stiftelsen Stockholmskultur ger guldmedaljer till operavärldsstjärnor och kulturbyggnadsbevarare.

 

Lördagen den 10 e Mars utdelade Prinsessan Christina av Sverige 3 st 18 karats guldmedaljer till Sopran Eteris Lamoris, Baryton Marcus Jupither och Hotellutvecklaren Jenny Ljungberg för deras förnämliga insatser inom opera och kulturminnesbevarande.


Inför 270 frackklädda medlemmar behängde Prinsessan Christina de tre pristagarna på Stockholms Slott i Rikssalen. Dirigent Mats Liljefors, Musik på Slottet, ledde kören Chamber Choir, Musikaliska.


Pristagaren i kategorin Musik, Eteris Lamoris världsberömd Sopran från Madrid operan numera verksam i sitt hemland Georgien, får priset för sin enastående röst. Kanske en av de bästa operaröster som världen lyssnat till.


Pristagare i kategorin Musik Baryton Marcus Jupither får priset för sin sångkonst som förenar kraft och musikalitet.

 


Pristagaren i kategorin Arkitektur, Jenny Ljungberg får priset för sin kulturbyggnadsbevarande gärning som på ett nyskapande sätt kombinerar stil och historia.

 

 

Stiftelsen Stockholmskulturs syfte är att lyfta fram och premiera enastående, kunniga kulturarbetare av världsklass i och för Stockholm. Stockholm ska stärkas i sin roll som kultur och kunskapsstad. Både svenska och utländska medborgare är valbara.

 

För mer information

 

Ordförande Rikard Högberg

 

Rikard@stockholmskultur.se

 

Stf Ordförande Sverker Littorin 0708755309

 

Sverker@ momentor.se
http://www.stockholmskultur.se

www.musikpaslottet.se

 

"Juryns" motiveringar, på svenska och engelska:


 

Eteri Lamoris är en georgisk-spansk lyrisk sopran med hela världen som sitt arbetsfält .Redan som ung väckte hon jubel med sin klockrena röst och stilsäkra italienska sångteknik. Som 20-åring inbjöds hon sensationellt som sångpartner av Placido Domingo. Sedan dess är hon en eftersökt som rolluttolkare inom det lyriska italienska facket av samtidens ledande operaregissörer och gästspelar regelbundet på La Scala och andra kända operascener. Hon anses som en av vår tids främsta sångerskor och har medverkat i otaliga skivinspelningar och TV-produktioner.

 

Marcus Jupither


har på senare år etablerat sig som en av Sveriges och Europas ledande uttolkare av huvudroller inom barytonfacket. Från Kungliga operan till Riga, tyska och svenska operascener klingar hans imposanta stämma och syns den resliga gestalten i verk av Verdi, Wagner m.fl. Övertygelsen och fokuseringen i hans scennärvaro har samstämmigt hyllats av publik och press. Han får Stockholms Kulturpris för en sångkonst som förenar kraft och musikalitet.  

Jenny Ljungberg
Genom att inte låta sig falla in I 90-gradsvinklingarnas hegemoni utan stå för ett nyskapande med kunskap och aktning för föregående generationers arbeten, har Jenny Ljungberg visat på en kombination av stil och historia. Att rädda och utveckla föregående generationers arkitektur kräver att man håller sitt eget ego på plats och inte oförblommerat ska hävda sin egen tidsålders utan ser arbetet som en symbios med föregående generationer länkat till framtiden.